Sau Cum Să Adaugi Repede şi Uşor un Fir Ajutător în Proiectul Tău Tricotat
Cablul andrelelor interschimbabile are o gaură pe capătul metalic.
Scopul principal al acesteia este de a introduce cheiţa de fixare atunci când se înfiletează vârful andrelei.
Un alt scop al acesteia poate fi de a facilita introducerea unui fir ajutător în fiecare ochi. Firul acesta ajutător este o practică care constă în introducerea unui fir de aţă independent de proiectul tău, pe ochiuri, ca un semn sau pentru a lăsa deschisă o parte din proiect.
Ca un semn se foloseşte atunci când vrei sa marchezi o etapă/capitol din proiect, începutul sau sfârşitul acesteia. Sau atunci când nu eşti sigură că ceea ce începi nou în proiectul tău este şi bine. Şi atunci, dacă eşti în situaţia de a desface ceea ce ai lucrat până la semn poţi face acest lucru cu uşurinţă şi fără bătăi de cap dacă ai acest fir drept semn deja pus pe ochiuri întrucât aţa ajutătoare ţine buclele ochiurilor fără să se deşire atunci când scoţi andrelele sau desfaci. Astfel, andrele se remontează cu uşurinţă datorită acestei aţe ajutătoare.
Ca susţinere a unui proiect deschis ca în cazul mânecilor unui raglan. Ochiurile rămân pe aţă şi pot fi introduse pe andrele atunci când se reia capitolul respectiv.
Introducerea aţei drept semn, pentru amebele situaţii exemplificate anterior, se poate face cu ajutorul unui ac de canavas (pentru lână) şi introducerea acului in fiecare buclă a fiecărui ochi.
Însă aşa cum andrelele interschimbabile au fost un pas evolutiv inovator în istoria tricotatului, aşa şi acest mic detaliu care a venit împreună cu ele reprezintă un truc foarte ajutător.
Eu lucrez acest şal de vară şi am nişte fire nobile pe care nu am cum să le valorific altfel, întrucât am doar un ghem din fiecare şi nu vreau să renunţ la ele.
Aşa că m-am gândit sa fac un şal. Am însă, o diferenţă de grosime între fire. Dacă primul fir l-am lucrat cu andrele de 3,75 mm, pe al doilea mă gândesc să îl lucrez cu 4,50 mm şi ultimul cu 4,00 mm. Şi astfel sunt în situaţia de a nu şti dacă e bine ceea ce urmează să fac. Aşa că e timpul să îmi iau măsuri de siguranţă daca va fi cazul să desfac. Deci trebuie să pun un semn în proiectul meu. Şi asta o voi face ajutându-mă de orificiul din cablul andrelelor şi de aţă dentară. Se poate folosi orice fir care intră în acea gaură, eu însă voi folosi aţă dentară pentru că intră dar mai ales pentru că e şi alunecoasă.
Introduc aţa dentară în orificiu las un capăt mai lunguieţ şi înod. Continui să tricotez şi aţa dentară va fi preluată prin fiecare ochi nou lucrat. MAGIC! Economisesc timp!
În mai puţine cuvinte şi mai multe imagini am făcut aşa: