astfel încât să nu formezi o gaură în locul unde se schimbă culoarea
Când să schimbi culoarea când vrei să faci vârful în culoare diferită?
Ca regulă generală: când ajungem la baza degetului mic.
Bineînţeles această distanţă diferă în funcţie de destinatarul şosetelor. Pentru copilaşii mici cam cu 1 – 1,5 cm înainte de a începe vârful şosetei (adică faţă de primul rând de scădere aferent vârfului – vezi aici cum tricotez vârful unei şosete). Pentru copilaşii mai măricei cam cu 2 cm. Pentru un 36 cam cu 2,5 – 3 cm. Şi distanţa creşte odată cu lungimea piciorului.
Şi din nou, bineînţeles, în funcţie de gusturi – până la urmă, schimbaţi culoarea pentru a ieşi vârful exact cum vă place! Mie, îmi place să nu înceapă culoarea de contrast din momentul în care încep scăderile pentru vârf, mi se pare că e ciuntită şoseata (nu are o compoziţie bună, un raport echilibrat), aşa cum e vârful în culoare de contrast din aceste poze:
Utilă în acest proces de a decide când să schimbi culoarea este rigla pentru şosete, care spune foarte simplu când să începi vârful şosete şi această limită poate fi folosită ca reper.
Unde să schimbi culoarea?
Pentru că şoseata este un tub tricotat în spirală, întodeauna când schimbăm culoarea va exista o diferenţă de nivel. Din acest motiv, pentru a nu fi vizibilă trecerea de la o culoare la alta, schimb culoarea în talpă. Tricotez 3 ochiuri cu vechea culoare şi apoi shimb culoarea şi tricotez cu noua culoare pur şi simplu.
Cum ascund capetele de fire?
În acest proces al schimbării culorii, vom rămâne la început, adică în locul în care schimbăm culoarea, cu 2 capete de fir: un capăt al vechii culori şi unul al noii culori.
Primul capăt pe care îl ascund este al vechii culori deoarece tricotez pe un rând din vechea culoarea şi astfel contrastul dintre cele 2 culori, mai ales dacă culorile au contrast foarte mare, nu va fi vizibil pe faţa şosetei . Cu alte cuvinte, în primul rând, cel în care schimb culoare, ascund capătul vechii culori. Metoda mea este foarte băbească, îmi încetineşte un pic viteza, dar fac acest lucru doar pentru 2 rânduri!
Cum ascund capătul vechii culori? După ce am tricotat al 2-lea ochi în culoarea nouă, înfăşor capătul vechii culori (galben) pe firul roşu care vine de la degetul arătător al mâinii stângi. Îl înfăşor de la dreapta către stânga. Următorul ochi îl tricotez fără a înfăşura. Pe scurt, înfăşor firul un ochi da, un ochi nu. Aceasta este repetiţia pe care o fac pentru 7 – 10 ochiuri.
Cum să schimbi culoarea astfel încât să nu se formeze o gaură în acel loc?
Adică, cum să evităm să rămânem cu astfel de găuri:
Cu noua culoare tricotez primul rând în această culoare. În momentul în care ajung la primul ochi tricotat în noua culoare, ridic pe andreaua dreaptă picioruşul drept din rândul anterior care e din vechea culoare cu ajutorul andrelei din mâna dreaptă. Astfel, pe andreaua din mâna stângă am 2 fire, pe care le tricotez normal, pe circular, introducând andreaua dreaptă de la stânga către dreapta.
După ce am trecut de acest ochi, am ascuns şi capătul de fir al noii culori în aceaşi metoda prezentată anterior. Astfel, ascunzând în această ordine captele: primul ascuns în primul rând când schimb culoarea este cel al vechii culori şi în al doilea rând capătul noii culori, nuanţele nu ies prin ţesătură şi nu sunt vizibile (mai ales când contrastul de culoare este mare).
Diferenţa de nivel de care vorbeam este aceasta şi se vede că nu există nici o gaură (desupra vârfului croşetei) din imaginea de mai jos:
Aceasta este metoda de a nu forma găuri şi în cazul în care tricotezi şosete în dungi – când tricotezi 3 rânduri într-o culoare şi apoi următoarele 3 rânduri în altă culoare ş.a.m.d..
Pe scurt procedez astfel: