Modelul pe care l-am folosit la croşetarea acestei gentuţe se numeşte Jasmine sau Steluţă/Floare datorită aspectului de steluţă/floare cu şase petale.
Materiale necesare pentru poşeta croşetată:
- 1 bobină de fir T-shirt Rainbow culoarea Cherry, pe care îl găseşti la noi în magazin aici. O bobină este suficientă pentru croşetarea acestei gentuţe, ba chiar mai ramân in jur de 60 de grame de fir;
- croşetă mărimea 8 mm;
- 4-5 semne/marcatoare;
- 1 lanţ metalic de 120 cm;
- 2 inele metalice în formă „D”;
- 1 fermoar de 20 cm lungime;
- 1 ac pentru cusut fire groase;
- 1 ac normal de cusut;
- aţă de poliester pentru cusut.
Cele şase petale sunt formate din grupuri de câte două picioare mari reduse lucrate împreună.
Fac aici o mică explicaţie a piciorului mare redus:
Piciorul mare redus se formează în patru paşi:
- jeteu pe croşetă,
- introdu croşeta în ochiul indicat (din rândul anterior),
- jeteu şi trage o buclă,
- jeteu şi trage firul (o buclă) prin toate cele 3 bucle de pe croşetă.
Vizual, croşetăm astfel piciorul mare redus:
Ce trebuie făcut:
- se lucrează pe rotund cele 2 jumătăţi de geantă în punct Jasmine (fiecare jumătate pe rând);
- pe fiecare jumătate se lucrează 2 rânduri de picioruşe scurte;
- fiecare jumătate se finisează în picioruş alunecat-orb;
- cele două jumătăţi se cos împreună şi în timpul coaserii se fixează inele metalice în formă de „D”;
- se coase fermoarul;
- se montează lanţul şi este gata de plimbat :).
Geanta croşetată cu model Jasmine se realizează astfel:
Primul rând – schema acestui rând este următoarea:
Pasul 1 (asa cum este notat si in diagrama):
- se formează un cerc magic şi se lucrează un ochi de lanţ;
- se lucrează în inelul magic 2 picioare mari reduse împreună încheindu-se grupul cu firul tras prin cele 5 bucle de pe croşetă plus un ochi de lanţ. Închiderea are un truc dată fiind grosimea firului: degetul mijlociu se introduce între cele 5 bucle şi firul din ghem sub croşetă,ca în imaginea de mai jos. Cu degetul fixat se ia jeteu şi se trage firul prin toate cele 5 bucle. Apoi se scoate degetul, se introduce croşeta în golul format de deget, se ia jeteu si se trage firul prin cele două bucle. Se inchid cele doua bucle cu un ochi de lanţ. Acest grup este cel desenat cu roşu în schema de mai sus şi formează prima petală si are cifra 1 in interior. Acest grup este modalitatea prin care se incepe fiecare rand nou, asa se obtine inaltimea necesara unui nou rand.
Pasul 2 (cifrele 2-5 din diagrama = petalele verzi, portocalii, turcoaz si mov din diagrama):
- se lucrează #1 grup de picoruşe mari reduse neînchise în gaura formată de închiderea celor 5 bucle din prima petală + 1 grup de picioruşe mari reduse în inelul magic, se închid prin tragerea firului în toate cele 9 bucle de croşetă + 1 ochi de lanţ#. Se repeta # # de încă trei ori pana la finalizarea randului.
Pasul 3 (cifra 6 din diagrama = cele 3 petale galbene din diagrama)
- ultima petală se formează din 3 grupuri de picioruşe mari reduse încheiate împreună, care finalizează şi prima petală;
- odata cu finalizarea primului rand, am format si prima steluta cu 6 petale.
Randul 2 – schema acestuia este următoarea:
Explicatie diagrama: randul 1 in diagrama de mai sus a fost desenat in gri, randul 2 este colorat si fiecare pas are alta culoare. In randul 2 se lucreaza tot ce este colorat, rand pe rand, trecand de la o culoare la alta. Am marcat prin cerculete rosii mijloacele stelutelor pe care le formez in acest rand.
Pasul 1: se lucreaza un grup de 2 picioruse mari reduse inchise impreuna la baza petalei din randul anterior (vezi cerculetul rosu cu linie punctata). Asa se va incepe orice nou rand si se obtine inaltimea noului rand. Acest grup de 2 picioruse mari reduse inchise impreuna este reprezentat in diagrama prin culoarea rosie.
Cele 2 picioare mari reduse, încheindu-se grupul cu firul tras prin cele 5 bucle de pe croşetă plus un ochi de lanţ. Închiderea are acelasi truc dată fiind grosimea firului: degetul mijlociu se introduce între cele 5 bucle şi firul din ghem sub croşetă,ca în imaginea de mai jos. Cu degetul fixat se ia jeteu şi se trage firul prin toate cele 5 bucle. Apoi se scoate degetul, se introduce croşeta în golul format de deget, se ia jeteu si se trage firul prin cele două bucle. Se inchid cele doua bucle cu un ochi de lanţ.
Pasul 2: se lucreaza 3 petale inchise impreuna pornind de la mijlocul petalei create in pasul 1, anterior. Adica crosetam cele 3 petale desenate cu albastru deschis in diagrama randului 2 (crosetam trei grupuri de cate doua picioruse mari reduse inchise impreuna).
Pasul 1 si pasul 2 reprezinta etapele care se fac la fiecare nou rand. Practic, asa incepe fiecare nou rand pe care hotaram sa il efectuam in functie de cat de mare dorim sa obtinem geanta.
Pasul 3: se lucreaza repetitia # 2 petale lucrate impreuna, 3 petale lucrate impreuna#, conform diagramei. Repetitia are urmatoarea regula de verificare:
– > cand urmeaza sa lucrez a 5 – a petala in steluta din randul anterior atunci crosetez un grup de 2 petale inchise impreuna;
-> atunci cand urmeaza sa lucrez a 6 – a petala in steluta din randul anterior atunci crosetez un grup de 3 petale inchise im
Pasul 3, adica repetitiile acestui rand se termina cu lucrul aratand astfel:
Pasul 4: se realizeaza inchiderea celui de-al doilea rand, adica crosetam un grup de 2 picioruse mari reduse inchise impreuna cu o mica modificare. Pe diagrama este ultima petala verde, langa sageata neagra care indica sfarsitul randului.
In momentul in care inchid cele doua bucle ale grupului de 2 picioruse mari reduse introduc croseta in mijlocul primei petale din randul 2 (vezi imaginea 2, cerculetul rosu), trag jeteu prin cele 3 bucle si realizam si un ochi de lant. Explicatia este exemplifcata prin imaginile de mai jos:
Acesta este finalul celui de-al doilea rand.
Asa cum am inchis acest rand, asa se vor incheia si randurile urmatoare!
Prin acest rand am format 6 stelute complete si mijloacele a 12 stelute (pe margine, acolo unde sunt puse semnele/marcatoarele) care vor fi finalizate in randul 3.
Randul 3 – schema acestuia este următoarea:
Acest al treilea rand se incepe la fel ca si randul 2, executand pasul 1 si pasul 2.
Pasul 3 pentru al treilea rand consta in lucrarea repetitiei #trei petale lucrate impreuna, trei petale lucrate impreuna, doua petale lucrate impreuna#, terminand randul cu doua grupuri de trei petale lucrate impreuna si o petala lucrata in mijlocul primei formate (vezi cum am terminat randul 2).
Odata cu finalizarea randului 3, am format 12 stelute si am format 18 mijloace de steluta pe margine, ca in imaginile de mai jos:
Poti observa ca numarul de stelute formate in randul 3 este multiplu de 6. Daca in primul rand am format 1 stea, in al doilea 6 stele, in al treilea 12 stele. Si daca se doreste continuarea randurilor acestea se vor forma multiplu de 6 stelute pe masura ce se croseteaza randurile in continuare (randul 4 = 18 stelute, randul 5 = 24 de stelute, etc.).
La fel se aplica si in cazul repetitiei din interiorul randului – repetitie care se lucreaza dupa primii doi pasi de inceput ai fiecarui rand (vezi descrierea la randul 2). Astfel, pentru randul 4 ar trebui sa lucrezi repetitia astfel: #3 grupuri de trei petale, 1 grup de doua petale#. Pentru randul 5 repetitia arata astfel: # 4 grupuri de de trei petale, 1 grup de doua petale.
In cazul meu, am continuat geanta cu 2 randuri de picioruse scurte + 1 rand de picioruse alungite (pentru a consolida marginea gentii).
In continuarea se lucreaza ce-a de a doua jumatate de geanta in acelasi fel ca si prima. Am taiat firele suficient de lungi pentru a efectua si coaserea impreuna a celor doua jumatati. Fundul gentii a devenit locul unde s-a terminat crosetarea randului de picioruse alungite, am unit cele doua jumatati exact in acel loc si cu un fir am inceput coaserea pe o jumatate de geanta. M-am folosit de buclele formate din piciorusele alungite.
Cu celelalt fir de la ce de a doua jumatate am cusut cealalta parte de gentuta.
Intre timp am masurat fermoarul si am insemnat pe gentuta pana unde sa cos geanta si respectiv, pana unde trebuie sa atasez inelele tip D.
Urmeaza cea mai anevoioasa parte (cel putin asa a fost mine): coaserea fermoarului! Am fixat fermoarul in bolduri la buza gentii si am cusut atat pe langa fermoarul propriu-zis (partea din plastic) cat marginea din material a acestuia. Am dublat fiecare cusatura pe care am efectuat-o.