Un fir vesel şi de impact , într-o varietate largă de combinaţii de culori şi degrade: firul Rio.
Forma de prezentare acestui fir este de tresă, adică o impletitură de 7 şuviţe, fiecare reprezentând câte o nuanţă din degrade. Sunt 4 nuanţe unicolore şi 3 nuanţe de melanj / amestec. Se succede o nuanţă unicoloră şi una melanj. Melanjul este amestecul între culoarea de dinainte de melanj şi culoare predecesoare melanjului.
Un scul are 250 grame şi o lungime de 250 m. Se lucrează cu andrele sau croşetă de 2 – 4 mm. Are în compoziţie 70% bumbac reciclat şi 30% poliester. Este un fir moale, bumbăcos şi nu are elasticitate.
Sculul se desface de la etichetă şi fiecare şuviţă este legată cu o aţă pentru a fi imobilizată.
Există mai multe modalităţi de a începe firul:
- fiecare şuviţă să fie desfacută rând pe rând şi aşezat fiecare cerc de nuanţă cu grijă. La această metodă există şanse mari de a se încurca firul;
- montarea şuviţei pe un bidon de 2,5 l, umplut cu apă. Diametrul şuviţei este exact cât cel al bidonului şi atunci ea va sta fixă şi firul nu se va încurca. Montăm şuviţa pe bidon şi apoi tăiem cu forfecuţa aţele de prindere ale şuviţei.
- dacă ai învârtelniţă atunci montezi fiecare şuviţă şi o bobinezi.
Eşantionul tricotat cu andrele de 4.00 mm arată astfel:
Am croşetat 2 proiecte din acest fir: o pălărie şi o gentuţă. În pălărie poţi vedea în toată splendoarea degrade-ul dispus pe orizontală şi în poşetă îl vezi dispus pe verticală 🙂
Pălăria am croşetat-o cu croşeta de 3,5 mm şi mi-a intrat un scul întreg, am rămas cu un 1 gram de fir. Schema scrisă a acestei pălării o puteţi găsi aici.
Ţinuta pălăriei este una foarte bună, scriu asta cu toată modestia şi bazată pe faptul că nu am folosit apret deloc pentru a aranja pălăria. În ultimul rând am borului am introdus un fir de motocoasă cu diametrul de 2,7 mm şi am flancat cu picioruşe alunecate acest rând atât la bază cât şi la exterior.
Am spalat-o manual şi după, firul doar s-a făcut mai molcuţ dar pălăria nu şi-a pierdut ţinuta.
Această pălărie este una fără bătăi de cap după spălare. O laşă la uscat aşa cum e ea, nu trebuie pusă pe manechin sau pe balon. Nu trebuie să îi mai faci nimic, doar dacă doreşti să netezeşti cu fierul de călcat borul. Atât.
Poşeta am realizat-o cu croşeta de 4,00 mm. Am consumat 225 grame de fir, asta pentru că am ales să fac cu alt fir partea de mâner a poşetei, pentru a pune în evidenţă degrade-ul.
Aceasta este povestea mea cu firul RIO. Se lucrează uşor, este blând cu degetele şi explozia de culoare este pe măsura efortului.