Publicat pe

Şosete Tricotate Manual cu Călcâi Clapetă (întărit) – De la Elastic la Vârf

Anatomia-unei-sosete_2_Crochet-Decor

în Metoda Buclei Magice cu Fir Subţire (4 ply)

În lumea largă a internetului şi a youtube-ului există multe tutoriale despre şosete tricotate. Dar, cum se pare că aceste şosete tricotate sunt un fenomen mondial este clară magia acestora.

Dar de fapt, e bine de ştiut că primele articole tricotate au fost …. exact …. Ş O S E T E L E!

Eu nu am învăţat să tricotez de mică, ci acum la maturitate, singură. Din acest motiv voi prezenta un mod de a tricota şosete sper, pe înţelesul unei persoane care nu se pricepe la tricotat.

Instrucţiunile scrise se pot descărca în format pdf. apăsând click aici pentru a putea fi printate cu uşurinţă.

Asa tricotez eu sosetele:

În segmentul firelor pentru ciorapi există o standardizare a numărului de straturi din care este format un fir. Fiecare număr de strat generează un anumit număr de ochiuri în 10 cm. Şi doar în acest segment al firelor pentru şosete, numărul de straturi (ply) determină şi grosimea, respectiv alegerea mărimii andrelelor potrivite.

Aşadar, firele pentru şosete se împart/se produc în +/- 3 grupe de grosimi:

  • 4 ply (fir format din 4 straturi) – fir subţire;
  • 5 sau 6 ply – fir sport format din 5 sau 6 straturi de fire;
  • 8 ply – fir DK (double knitting) gros, format din 8 straturi de fire.

De exemplu, producătorul de fire OPAL fabrică toate cele 3 categorii de fire pentru şosete si iată care este diferenţa de număr de ochiuri obtinut în 10 cm tricotaţi:

  • grosime 4 ply = 4 fire -> 30 ochiuri / 42 rânduri;
  • grosime 6 ply = 6 fire -> 23 ochiuri / 31 rânduri;
  • grosime 8 ply = 8 fire -> 20 ochiuri / 28 rânduri;

De asemenea, se pastrează relaţia între grosimea firului, lungimea, greutatea unui ghem şi mărimea andrelelor necesare. Tot în cazul aceluiaşi producător OPAL:

  • grosime 4 ply = 4 fire -> 100gm / 420m -> andrele 2,5 mm;
  • grosime 6 ply = 6 fire -> 150gm / 420m -> andrele 3.00 mm;
  • grosime 8 ply = 8 fire -> 150gm / 320m -> andrele 4.00 mm;

Cu cât firul este mai gros, cu atât este mai scurt.

Alegerea unui anumit tip de fir pentru şosete este determinată de ce fel de şosete vrei să obţi: subţiri care să intre în pantofi sau groase pentru ghete/cizme.

Pentru acest tutorial am ales cea mai comună/uzitată grosime de fir pentru şosete cea de 4 ply (4 straturi) din care se obţin şosete care pot fi purtate în pantofi toate cele 3 sezoane reci. Noi le purtăm din septembrie pana în iunie, clima de Braşov.

Majoritatea producătorilor de fire produc firele pentru şosete în aceasta grosime de 4 ply.

Instrucţiunile scrise se pot descărca în format pdf. apăsând click aici pentru a putea fi printate cu uşurinţă.

Materiale necesare:

  • Fir pentru şosete subţire de 4 ply (4 straturi) ce are recomandarea de andrele de 2,00 / 2,25 sau 2,5 mm şi o lungime de circa 400 m în 100 grame.

            Eu am folosit firul Opal (4 ply) – Colecţia „In Variation nach Hunderwassers Werk” – culoare 2104. Un astfel de fir are 425 m, 75% lână şi 25% poliamidă. Echivalente pentru firul Opal pot fi Drops Fabel, Alize Superwash Comfort Socks, Alize Superwash Artisan.

Glosar de termeni:

  • scădere la dreapta pe faţă, pe rotund: se introduce, de la stânga la dreapta, vârful andrelei din mâna dreaptă prin 2 ochiuri şi se lucrează împreună pe faţă;
  • scădere la stânga pe faţă, pe rotund: cu andreaua din mâna dreaptă se iau de pe andreaua stângă 2 ochiuri răsucit (se transferă pe andreaua dreaptă ochiurile răsucit). Se transferă cele 2 ochiuri răsucite înapoi pe andreaua stângă. Vârful andrelei din mâna dreaptă se introduce în cele două ochiuri (de la dreapta la stânga) şi se lucrează pe faţă cele 2 ochiuri;
  • scădere la stânga pe faţă modificată, prin suprapunere simplă: cu andreaua din mâna dreaptă se iau de pe andreaua stângă 2 ochiuri răsucit (se transferă pe andreaua dreaptă ochiurile răsucit). Ultimul ochi alunecat răsucit se transferă pe andreaua stângă şi cu andreaua dreaptă se lucrează, introducând vârful de la dreapta la stânga, pe faţă şi se trece peste el primul ochi alunecat.

Observaţii:

Instrucţiunile sunt scrise pentru o circumferinţă a piciorului de 21 cm şi în paranteze am scris pentru următoarele 2 mărimi (vezi tabelul de mai jos). Am folosit paranteze ( ) pentru următoarele mărimi.

Pentru a determina mărimea necesară se măsoară piciorul ca în această poză:

Se determină astfel:

  • lăţimea piciorului în cm – va determina numărul de ochiuri necesar a fi montat pe andrele;
  • lungimea tălpii – va determina cât de lungi trebuie să tricotăm şosetele de la călcâi până la vârf. Această măsurătoarea se va face din poziţia stând în picioare cu piciorul pus pe o hârtie iar cu ajutorul unui creion se va trasa o linie în dreptul vârfului degetului mare şi o linie în spate, la călcâi. Uşor pe diagonală se va măsura lungimea obţinută.

Clarificare: determinarea numărului de ochiuri necesar a fi montat prin măsurarea lăţimii piciorului este o metodă simplificată, evitând realizarea unui eşantion (deşi este recomandat) pentru a face mai uşor de abordat acest proiect de tricotat. Dar fundamentul acestei metode simplificate are la bază standardizarea firelor pentru şosete din punctul de vedere al grosimii şi implicit al mărimii andrelelor folosite.

Şi anume: în general un fir subţire de şosete (de 4 ply = firul e format din alte 4 fire mai subţiri răsucite împreună) în 100 de grame are în jur de + / – 400 m, andrelele recomandate sunt 2,25 / 2,5 mm şi în 10 x 10 cm tricotate în ochi pe faţă cumulează  24 – 30 de ochiuri pe 32 – 42 de rânduri.

Deşi este recomandată realizarea unui eşantion, iar pentru şosete este necesar un eşantion tricotat pe rotund, măsurarea, spălarea şi apoi iar măsurarea acestuia dar şi aplicarea unui coeficient de elasticitate (şoseata trebuie să fie mai mică decât piciorul pentru a sta fixă pe picior) vă propun această metodă simplificată de determinare a mărimii necesare pentru a vă convinge să abordaţi şosetele tricotat pentru că sunt absolut minunate, şi de tricotat şi de purtat.

            Numărul total de ochiuri ales trebuie să fie multiplu de 4. De ce? Dupa parerea mea, pentru ca prima metoda de tricotat sosete a fost cu andrele cu varf dublu in care numarul total de ochiuri se impartea pe 4 andrele, atunci numarul total de ochiuri este multiplu de 4.

Logica noastra va fi urmatoarea: pentru un fir subtire de sosete (4 ply) vom folosi urmatoarele marimi si numar de ochiuri de montat:

  • marimea XS care are o circumferinta a piciorului de 18,5 cm necesita 56 de ochiuri montate;
  • marimea X care are o circumferinta a piciorului de 20 cm necesita 60 de ochiuri montate;
  • marimea M care are o circumferinta a piciorului de 21 cm necesita 64 de ochiuri montate;
  • marimea L care are o circumferinta a piciorului de 22,5 cm necesita 68 de ochiuri montate;
  • marimea XL care are o circumferinta a piciorului de 23,5 cm necesita 72 de ochiuri montate.

Am folosit aceasta metoda bruta de a determina marimea necesara deoarece ne ajuta in acest caz exceptional grosimea standard a firului de 4 ply.

Altfel, ar trebui sa procedam exact cum este recomandat: sa lucram un eantion, sa il masuram, sa il spalam, apoi sa il masuram din nou si sa facem matematica aferenta.

Dar pentru ca la sosete acest proces poate fi intimidant pentru o novice, plus ca intra in joc si corectia de elasticitate pe care trebuie sa o aplicam (soseata trebuie sa fie mai mica decat latimea piciorului, ca sa stea fix pe picior), am ales aceasta scurtatura. Nu e recomandat dar ne ajuta grosimea firului, de 4 ply.

Etapele tricotării şosetelor de sus în jos:

Etapele se suprapun peste anatomia unei şosete:

Intamplator tehnica tricotatului de la elastic la varf (de sus in jos) a unei sosete corespunde cu ordinea cronologica a pasilor de efectuat in tehnica Magic Loop. Pasii cronologici de tricotat se suprapun anatomiei unei sosete:

  • ELASTICUL: adesea tricotat in ochi pe fata urmat de un ochi pe dos, ceea ce se numeste elastic 1×1. Sau bininteles ca se poate tricotata si in formula 2×2, 3×3 sau nxm. Rolul sau este de a tine soseata sus, impedicand alunecarea ei.
  • GAMBA: pentru sansele ridicate ale experimentulului nostru il vom tricota in ochi pe fata;
  • CALCAIUL CU CLAPETA – care este ca un mic buzunar in care sa iti intre perfect calcaiul.
  • PICIORUL se intainde la sfarsitul calcaiului pana la inceputului sectiunii de varf. Are urmatoarele subcomponentele sale:
    • Clinul sosetei: este format acolo unde piciorul este cel mai gros in circumferinta. Multe modele au un numar in plus de ochiuri pentru a acoperi grosimea necesara.
    • Talpa cu arcada talpii – talpa este deseori tricotata inochi pe fata pentru a fi foarte fina si confortabila.. Nu prea se folosesc modele. Arcada talpii este in partea centrala a talpii.
    • Caputa – este partea curbata superioara a talpii, de la glezna la piciorul mare.
    • VARFUL – partea care contureaza varful. In cazul nostru, prin scaderea treptata a numarului de ochiuri.
    • CUSATURA VARFULUI: sau inchiderea sosetei.

Montarea ochiurilor:

Am centralizat numărul necesar de ochiuri astfel:

Lăţimea piciorului în cmNumărul total de ochiuri:
18,5 cm52
20 cm56
21 cm60
22,5 cm64
23,5 cm68
24,5 cm72

   Se montează numărul 60 (64, 68) de  ochiuri. Se împart în jumătate pentru a lucra în Bucla Magică şi astfel vom avea pe fiecare andrea 30 (32, 34) de ochiuri.

Începutul de rând este acolo unde a rămas capătul firului.

Elasticul:

Rândul 1 – 25: se lucrează *1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos*.

Observaţie: de la rândul 2 ochiurile se iau răsucit întrucât se tricotează pe rotund.

Gamba:

Se lucrează în ochi pe faţă cât se doreşte de lungă. Folosesc întotdeauna multiplu de 10 sau 5.

Călcâiul clapetă întărit:

Se lucrează pe prima andrea (cea dinspre dvs.) în rânduri dus-întors, pe drept.

            Indiferent de numărul de ochiuri montat, călcâiul se lucrează pe jumătate de ochiuri rotunjită în jos până la următorul număr divizibil cu 4. În cazul meu, 28 de ochiuri.

Călcâiul clapetă întărit se lucrează astfel în rânduri dus – întors:

                        Rândul pe faţă: *1 ochi alunecat, 1 ochi tricotat pe faţă*

                        Rândul pe dos: *1 ochi alunecat, 1 ochi tricotat pe spate*

            Se repetă aceste două rânduri de 15 (16, 17) ori.

            Lungimea călcâiului clapetă este strâns legată de restul matematicii şosetei, prezentate până acum.

            Am completat tabelul anterior cu numărul de rânduri dus-întors aferente călcâiului clapetă astfel:

O pereche de un  rând pe faţă şi un rând pe dos este considerat un rând al călcâiului clapetă.

            De exemplu pentru 60 de ochiuri montate şi 28 de ochiuri aferente călcâiului clapetă am repetat de 15 ori următoarele două rânduri:

                        Rândul pe faţă: *1 ochi alunecat, 1 ochi tricotat pe faţă*

                        Rândul pe dos: *1 ochi alunecat, 1 ochi tricotat pe spate*

Lăţimea piciorului în cmNumărul total de ochiuri:Numărul de ochiuri pentru călcâiul clapetă (nr. divizibil cu 4):Numărul de rânduri dus – întors aferente călcâiului clapetă:
18,5 cm522413
20 cm562814
21 cm602815
22,5 cm643216
23,5 cm683217
24,5 cm723618

Întoarcerea călcâiului:

Se lucrează pe clapeta călcâiului  folosind tehnica rândurilor scurte.

Avem nevoie de câţiva paşi de pregătire:

  • împarte la jumătate numărul de ochiuri de pe andreaua cu clapeta, respectiv pune un marcator la jumătate adică după ochiul 14 (16, 18);
  • lucrează aceste 14 (16, 18) ochiuri astfel: *1 ochi alunecat, 1 ochi tricotat pe faţă*, dă jos marcatorul:
  • Rândul 1 de pregătire pe faţă: 1 ochi tricotat pe faţă, 1 scădere de două ochiuri la stânga, 1 ochi tricotat pe faţă. Intoarce (nu termina rândul);
  • Rândul 2 de pregătire pe spate: 1 ochi alunecat, 3 ochiuri tricotate pe spate, 1 scădere de două ochiuri pe spate, 1 ochi tricotat pe spate.

De aici înainte, se repetă următoarele două rânduri până se folosesc toate ochiurile şi înjumătăţim numărul de ochiuri:

  • Pe faţă: 1 ochi alunecat, se tricotează pe faţă până la ultimul ochi înainte de gol, 1 scădere de două ochiuri la stânga, 1 ochi tricotat. Întoarce.
  • Pe spate: 1 ochi alunecat, se tricotează pe spate până la ultimul ochi înainte de gol, 1 scădere de două ochiuri pe spate, 1 ochi tricotat pe spate. Întoarce.

Daca clapeta am lucrat-o¸în cazul meu, pe 28 de ochiuri, la sfârşitul întoarcerii călcâiului am obţinut 14 ochiuri. Pe călcâiul întors se mai tricotează pe faţă cele 14 ochiuri.

Clinul şosetei:

Clinul şosetei are rolul de conecta călcâiul şosetei de căputa acesteia şi de a oferi lărgimea necesară celei mai groase secţiuni a piciorului.

Ridicarea ochiurilor:

  • Se pune un marcator şi cu ajutorul unei croşetei de 2.00 mm de pe marginea clapetei se ridică ochiurile aferente clinului şosetei. La sfârşitul primei laterale a clapetei se pune un marcator. Ce doi marcatori semnalizează începutul şi sfârşitul ochiurilor ridicate pe prima laterală a clapetei.
  • se tricotează în ochi pe faţă (pe rotund) ochiurile aferentei căputei şosetei.
  • se pune un marcator şi cu ajutorul croşetei se ridică ochiurile aferente lateralei clapetei. La sfârşitul ochiurilor ridicate se pune un marcator. La fel, cei doi marcatori semnalizează începutul şi sfârşitul ochiurilor ridicate pe a doua laterală a clapetei.
  • referitor la numărul de ochiurilor ridicate: acesta trebuie sa fie egal pe ambele laterale ale clapetei. Numărul efectiv este numărul de rânduri dus-întors ale clapetei + 3.

      În acest moment, am ajuns la secţiunea călcâiului întors, între cei doi marcatori (primul marcator de la începutul ochiurilor ridicate pe prima laterală a clapetei şi ultimul marcator de la sfârşitul ochiurilor ridicate pe a doua laterală a clapetei).

Între cei doi marcatori avem ochiurile înjumătăţite de la întoarcerea călcâiului, în cazul meu 14 ochiuri. Împărţim aceste ochiuri în jumătate şi scoate cablul andrelelor prin acel loc.

      Pe căputa şosetei (pe partea din faţă) facem acelaşi lucru, împărţim ochiurile la jumătate şi scoatem cablul (bucla acestuia) pe acolo.

      Pe toată durata executării clinului şosetei începutul de rând va fi pe mijlocul călcâiului.

Tricotarea rândurilor aferentei clinului şosetei:

  • Rândul 1:
    • de la începutul rândului (mijlocul călcâiului) se tricotează prima jumătate de ochiuri aferentă călcâiului (în cazul meu primele 7 ochiuri) normal, pe faţă (pe rotund). Am ajuns la marcatorul care semnalizează începutul ochiurilor ridicate pe prima laterală a clapetei. Putem renunţa la marcator.ochiurile ridicate se tricotează pe faţă răsucit (tricotate pe faţă învers astfel încât picioruşele ochiurilor să se încrucişeze) pentru a evita formarea golurilor întrucât clinul şosetei este porţiunea cu cele mai mari forţe de întindere aplicate şosetei. Am ajuns la marcator. Se transferă pe andrea marcatorul.
    • se tricotează pe faţă, pe rotund, ochiurile aferente căputei şosetei.
    • am ajuns la marcatorul care semnifică începutul ochiurilor ridicate pe cea de a doua laterală a clapetei. Se tranferă marcatorul pe andreaua din dreapta.
    • ochiurile ridicate se tricotează pe faţă răsucit (tricotate pe faţă învers astfel încât picioruşele ochiurilor să se încrucişeze) pentru a evita formarea golurilor întrucât clinul şosetei este porţiunea cu cele mai mari forţe de întindere aplicate şosetei. Am ajuns la marcatorul care marchează sfârşitul ochiurilor ridicate. Se poate renunţa la marcator.
    • în proiect au rămas doar marcatoarele de la intersecţia clinului cu căputa şosetei.
  • Rândul 2: începem rândul la mijlocul călcâiului:
    • se tricotează ochiuri pe faţă până la ultimele 3 ochiuri dinaintea marcatorului: se face 1 scădere la dreapta, se tricotează 1 ochi pe faţă. Se transferă marcatorul;se tricotează pe faţă  toate ochiurile aferente căputei şosetei. Se transferă marcatorul.
    • se tricotează 1 ochi pe faţă, se face o scădere la stânga modificată (vezi glosarul de termeni), se tricotează toate ochiurile până la sfârşitul rândului (din mijlocul călcâiului).
  • Rândul 3: se tricotează toate ochiurile pe faţă (pe rotund) cu excepţia ochiului aflat deasupra scăderii la stânga din rândul anterior care se lucrează răsucit.
  • Se repetă Rândul 2 şi Rândul 3 până se ajunge la numărul de ochiuri iniţial pe care am tricotat clapeta (în cazul meu 28 de ochiuri).
  • pe fiecare scădere la dreapta punem un marcator pentru a semnaliza rândul de scădere. Acest marcator se pune în fiecare scădere la dreapta şi se ridică pe măsură ce se înaintează în lucru.
  • După ultima scădere la stânga se termină rândul şi se continuă în ochi pe faţă până la marcatorul aferent scăderii la dreapta. În acest moment se reaşează andrelele astfel încât începutul de rând să fie din nou în dreptul capătului de fir de la începutul montării şosetelor.

Talpa şi căputa şosetei:

Se continuă în ochi pe faţă până se atinge lungimea necesară tălpii până deasupra degetului mic (să îl acopere). Dacă nu aveţi posibilitatea de a proba şoseata vă puteţi opri cu 3.8 cm (4,4 cm / 5,1 cm) înainte de final.

Sau poţi folosi rigla noastră pentru şosete care are inscripţionată în partea stângă lungimea la care să începi vârful în funcţie de mărimea la pantof / numărul în cm al tălpii. Această riglă se foloseşte astfel:

Vârful şosetei:

Suntem poziţionaţi la început de rând (vedem capătul de fir de la montarea ochiurilor în partea dreaptă jos).   

  • Rândul 1:
    • pe andreaua dinspre noi: se lucrează 1 ochi tricotat pe faţă, 1 scădere la stânga modificată (vezi glosar de termeni), se tricotează pe faţă până la ultimele 3 ochiuri de pe andreaua dinspre noi. Apoi se face 1 scădere la dreapta, se tricotează 1 ochi.reaşezăm andrelele (le rotim în sensul acelor de ceasornic);
    • pe andreaua care a fost în spate şi acum e înspre noi: se tricotează 1 ochi pe faţă, 1 scădere la stânga modificată, se tricotează pe faţă până la ultimele 3 ochiuri de pe andrea. Apoi se face 1 scădere la dreapta, se tricotează 1 ochi.
  • Rândul 2: se tricotează pe faţă toate ochiurilor cu următoarea observaţie – ochiurile de deasupra celor două scăderi la stânga se tricotează răsucit pentru o mai buna aliniere a liniei de scădere.

  • Se repetă cele Rândul 1 şi Rândul 2 până se înjumătăteşte numărul de ochiuri.
  • Se mai tricotează pe faţă încă 2 rânduri drepte (fără scăderi) – pentru grosimea degetelor.

Cusătura invizibilă a vârfului:

Se realizează cu ajutorul unui ac cu bucla mare (ac pentru lână/fir gros). Firul vine din mijlocul celor două andrele.

  • Pasul 1 de pregătire: pe andreaua dinspre noi ca şi cum am tricota pe spate introducem acul de la dreapta la stânga.
  • Pasul 2 de pregătire: pe andreaua din spate ca si cum am tricota pe faţă introducem acul de la stânga la dreapta.

În continuare se repetă următorii paşii:

  • pe andreaua dinspre noi (andreaua din faţă):
    1. introducem acul de la stânga la dreapta (ca şi cum am tricota pe faţă) şi dăm jos primul ochi şi
    1. pregătim spatele: în următorul ochi introducem acum de la dreapta la stânga. Şi ne mutăm pe andreaua din spate şi firul vine din mijlocul celor două andrele tot timpul.
  • pe andreaua din spate:
    1. introducem acum în primul ochi de la dreapta la stânga şi îl dam jos de pe andrea.
    1. pregătim faţa: în următorul ochi introducem acul de la stânga la dreapta.

Se repetă paşii a) şi b) până coasem toate ochiurile.

Se ascund firele, spe spală şosetele (manual – fără frecare, în apă rece, se usucă pe plat) şi se poartă cu mare mirare de fiecare dată:

C Â T    S U N T    D E    C Ă L D U R O A S E!

Instrucţiunile scrise se pot descărca în format pdf. apăsând click aici pentru a putea fi printate cu uşurinţă.

Spor la lucru!

Marina